Antyoblodzeniowe rozwiązania pingwinów

25 listopada 2015, 11:28

Choć antarktyczne pingwiny raz po raz wskakują do wody o temperaturze bliskiej zamarzania, ich pióra wcale nie ulegają oblodzeniu. Gdy naukowcy dokładnie przyjrzeli się ich budowie, stwierdzili, że superhyrofobowość to wynik połączenia nanostruktur i specjalnego tłuszczu.



Zidentyfikowano przyczynę krwawego deszczu, ale nie znaleziono jej źródła

16 listopada 2015, 17:43

Gdy jesienią zeszłego roku woda w basenach i przy willach w hiszpańskiej prowincji Zamora zabarwiła się na czerwono, część ludzi twierdziła, że ktoś czegoś do niej dodał lub że barwnik rozpylono z samolotu, a część wspominała coś o biblijnych plagach.


Słońce pozbawiło Marsa atmosfery?

6 listopada 2015, 11:02

Ósmego marca bieżącego roku sonda MAVEN zarejestrowała, jak promieniowanie ultrafioletowe ze Słońca i wysokoenergetyczne strumienie gazu pozbawiają Marsa resztek atmosfery. Urządzenia zanotowały olbrzymi wzrost liczby atomów tlenu i molekuł dwutlenku węgla wyrzuconych w przestrzeń kosmiczną


Zaburzyliśmy obieg składników odżywczych

3 listopada 2015, 16:39

Spadek liczebności waleni, ryb, ptaków morskich i dużych zwierząt lądowych zaburzył obieg materii organicznej w przyrodzie. Międzynarodowy zespół naukowców pracujących pod kierunkiem uczonych z Oxford University przeprowadził badania, w których pokazuje, jak ważną rolę odgrywają zwierzęta w obiegu składników odżywczych i jak bardzo proces ten został zaburzony.


Łatwiejsze odchudzanie: liczenie ugryzień, a nie kalorii

30 października 2015, 10:46

Naukowcy z Brigham Young University wskazują prostą metodę odchudzania - licząc, ile razy ugryzło się pokarm w ciągu doby, a następnie zmniejszając tę liczbę na miesiąc o 20-30%, można schudnąć ok. 1,8 kg.


Kontrola nad bąbelkami

29 października 2015, 11:08

Fenomen gotującej się wody jest wykorzystywany w większości elektrowni elektrycznych, systemach chłodzenia i ogrzewania czy w instalacjach do odsalania wody morskiej. Teraz - po raz pierwszy w historii - naukowcy z MIT-u wykazali, że są w stanie kontrolować pęcherzyki powietrza w gotującej się wodzie


Udowodnili spostrzeżenie Boltzmanna

22 października 2015, 06:59

W 1876 roku Ludwig Boltzmann zauważył, że z jego równań opisujących przepływ energii cieplnej w gazach wynika pewna niezwykła konsekwencja. Zwykle zderzające się ze sobą cząstki gazu osiągają w końcu równowagę termiczną, czyli stan, w którym nie dochodzi do przepływu energii cieplnej netto. Boltzmann zauważył jednak, że z tych samych równań wynika, iż w gazie umieszczonym w pewnej szczególnej przestrzeni trójwymiarowej całość pozostaje w ciągłym stanie nierównowagi, czyli ciągle dochodzi w nim do przepływu ciepła netto


Bikini do oczyszczania wody

21 października 2015, 12:28

Bikini Sponge Suit pozwala na oczyszczanie wody, w której jego właścicielka się kąpie.


Bobry pomogą Kalifornii?

21 października 2015, 10:23

Ekolodzy zaproponowali, by na ratunek Kalifornii wezwać... bobry. Reintrodukcja tych zwierząt ma, ich zdaniem, spowodować, że więcej wody będzie zatrzymywane na miejscu


Rozszerza się, gdy inne się kurczą

13 października 2015, 14:11

Większość materiałów kurczy się pod wpływem zimna i rozszerza pod wpływem ciepła. Naukowcy wciąż nie do końca rozumieją, dlaczego ciała stałe zachowują się w ten sposób. Tymczasem fizyk Jason Hancock z University of Connecticut bada substancję, która kurczy się pod wpływem ciepła, a rozszerza pod wpływem zimna


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy